recept: Resztelt máj, Kifőzde
Resztelt máj
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

60 dkg máj ,
kb. 50 dkg vöröshagyma (sok kell!),
2-3 kávéskanál pirospaprika,
6-8 dkg zsír, só




Bármilyen májból készíthetjük, ízléstől függően, borjú, marha, sertés, őz, vaddisznó, akár még pulyka is. (Kacsáét, libáét nem tudom jó szívvel ajánlani, mert másra tartom, de egyszer mindent ki lehet próbálni... A csirkével nem is próbálkozom, kutyából sem lesz szalonna.)

A hagymát kb. 2-4 mm-es félkarikára vágod és megfonnyasztod a sok forró zsíron. Ha kész, ráteszed a megtisztított, 4-5 cm hosszúra, 5-8 mm vastagra csíkozott májat és heves tűzön, állandóan kavarva addig pirítod, míg a színét nem váltja minden darab.

Ekkor leveszed a tűzről, jól elkevered a pirospaprikával és megsózod. (Imre borsozza és majoránnát is tesz rá, de én már csak natúr szeretem.)

Igen, jól láttad, megsózom, de csak a sütőedényben, nem előtte. A máj halála a sóban áztatás, olyan kemény lesz, mint az autógumi. Ezt már csak azzal lehetne tetézni, ha vizet is adnék hozzá, ahogy régen tették, mondván, hogy legyen egy kis szaftja. Hát inkább ne legyen.

Kizárólag kiskocka kruplival ehető! Főtt krumplit a malacoknak adnak, hogy gömbölyödjenek! Savanyúságnak bármi megfelel, de legjobb a kovászos uborka vagy a piacon vett csípős csalamádé. Friss, puha kenyeret is adok hozzá.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FG - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: kiskocka krumpli
 kovászos uborka
 kondásmáj
 hordós csalamádé
 kapuvári böllérmáj

Forrás: Anyám így csinálta.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2001.02.11. Utoljára frissítve: 2012.03.15.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-05-01 13:00:37 - 3.03)
Hozzászólások:

Franci (2012-02-27 11:46:00):
1969-ben az Üllői út és a Körút sarkán, az Imbiszben 10,50 Ft-ért adták a pirmájat. Akkor itt volt a legjobb ezen az áron :-)

Sancho (2012-03-09 15:15:00):
Na, az sem a tegnap volt.

Kifőzdés (2012-03-09 23:18:00):
Ja, minden restiben lehetett kapni, úgy rendeltük, ´főúr, pirmáj, vegyvág!´ - pirított májnak csúfolták vegyes vágott savanyúsággal (csalamádé). A főúr meg az a piszkoskörmű csalógép volt, aki mindig próbálkozott többet számolni. És az egészben az volt a legjobb, hogy fiatalok voltunk, mert bizony a májat nagyon elszúrták, csupa víz volt és kőkemény... :-)

Sancho (2012-03-14 13:01:00):
Ismerős a sztory, asszem pont a boldogult egyetemi éveimből!

Amál67 (2012-03-22 18:09:00):
Bizony, milyen igaz minden szava, és a kaják is szuperek!

asdasdas (2014-07-28 18:52:00):
Nemértem mi a baj a csirke, kacsa és libamájjal...csirkemájból fantansztikusan finom reszteltmáj készíthető, konkrétan abbol szeretem legjobban

Megjegyzés a recepthez